Participatiekoor

Participatiekoor

Participatiekoren zijn er voor mensen mét en zónder haperend brein. Samen maken we kunst. We zingen, vertellen verhalen en schilderen. Niet alleen voor onszelf, óók voor het publiek. Elk programma wordt afgesloten met een concert in een kerk of museum. We doen dit met maar één doel: de culturele participatie van mensen met dementie een beetje rugwind geven. Er zijn participatiekoren in Haarlem, Bergen NH, Schiedam en Helmond.

Erbarme dich
‘Erbarme dich’ zou aanvankelijk dit voorjaar live uitgevoerd worden, maar corona gooide ghelaas roet in het eten. In plaats van een concert hebben de participatiekoren uit Haarlem, Bergen en Midden Delfland een film gemaakt. Op Wereld Alzheimerdag, op 21 september,  was hiervan de online première. Tijdens de anderhalf uur durende film zingen zestig zangers met en zonder dementie de hoogtepunten uit de Matthäus Passion. Bekende stukken als ‘Kommt ihr Töchter’ en de aria’s ‘Aus Liebe’ en ‘Erbarme dich’ worden in de film afgewisseld met voordrachten van brieven die mensen met dementie en hun naasten tijdens de coronacrisis hebben geschreven. De film maakt veel emoties los. Professor Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum Amsterdam UMC en groot Bachliefhebber: “De muziek en de verhalen raken je. De manier waarop de zangers en zangeressen zich inzetten, zo ontroerend!” En bijvoorbeeld ook de reactie van een zanger met dementie op een persoonlijke verhaal dat tijdens het concert werd voorgedragen: “En daar kwamen heel persoonlijke verhalen bij kijken, met een stuk humor en ontroering bij. Een man had echt een prachtig verhaal te vertellen, dat vond ik heel indringend. Mensen komen dan heel dichtbij.”

Onvergetelijke verhalen
De één houdt van zingen, de ander zit vol verhalen. Welk passieverhaal gaat er in jou schuil? In zes workshops gaan mensen met dementie én hun partner, kind of vriend(in), mantelzorger of verzorgende op zoek naar hun onvergetelijke verhaal. We vertellen ze aan elkaar en dragen ze voor tijdens de concerten. Zo maken we samen met de participatiekoren elk concert uniek. 

Beeldende kunst
Marloes van Loon was zelf nog een klein meisje toen haar opa alzheimer kreeg. Gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen maakte ze het prentenboek ‘Oma is een superheld’. Aan de hand van dit boek gaan 60 leerlingen van basisschool De Vlier in Helmond samen met vijftien mensen met dementie illustraties maken op de thema’s uit de Passie van Bach. De kunstwerken worden in de week voor en tijdens het concert tentoongesteld. 

Hieronder vindt u een mooie weergave van wat het participatiekoor voor de mensen met dementie en voor de mantelzorgers betekent. Wilt u meer informatie, bekijk het Magazine Participatiekoor (Pasen 2020).

Contact
Erik Zwiers – artistiek leider
erik.zwiers@participatiekoor.nl
tel: 06 23 880 112

Angelique van der Moezel – bureaumanager
bureau@participatiekoor.nl
tel: 50 47 64 92

 

Kunstkoeriers

Na een pilot in het vroege voorjaar van 2019 gaan de KunstKoeriers dit jaar opnieuw op pad. KunstKoeriers zijn leerlingen uit de vijfde klas vwo van Damstede Lyceum uit Amsterdam Noord die gekozen hebben voor kunst als examenvak. Zij gaan tussen eind februari en eind april bezoekers van zorginstelling Odensehuis Het Schouw acht keer ontmoeten. Daarbij is kunst steeds het uitgangspunt om verhalen uit elkaars leven uit te wisselen. Rode draad van KunstKoeriers 2 is: Wat is identiteit en waar wordt die door bepaald? Het plan is, om net als bij de pilot, dat de leerlingen getraind worden om een rondleiding te geven in een museum, dit jaar in FOAM, fotografiemuseum in Amsterdam.

Een artikel over het project in 2019 in het Parool.

Wilma van Wijmen, Damstede Lyceum uit Amsterdam Noord

Muziek en dementie

EMBRACE Nederland is een Praktisch Expertise Centrum Muziek & Mens en initieert programma’s op het gebied van muziek & welzijn voor kwetsbare groepen. Dat zijn ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen, (eenzame) ouderen die thuis wonen, dementerende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. We voeren de programma’s uit samen met professionele – en amateurmusici, familie, zorgmedewerkers en studenten, specialisten uit de zorg, eigen muziektherapeuten en muziektherapeuten op locatie, agogen en activiteitenbegeleiders. Voor begeleiders, mantelzorgers en zorgmedewerkers verzorgen wij trainingen om muziek in te zetten in de dagelijkse (zorg)praktijk.

Wij zijn in 2014 met een project begonnen en zijn inmiddels uitgegroeid tot een landelijk team bestaande uit zes mensen. Daarnaast werken we met een team van momenteel meer dan 30 professionele muzikanten die de master module ‘Music and Healthcare’ aan het Prins Claus Conservatorium gevolgd hebben.

Contact
Embrace Nederland
Lanen 64
8861 CE Harlingen
info@embracenederland.nl
www.embracenederland.nl