Weer op pad: kunst in tijden van Corona

Dankzij de creativiteit en pro-actieve houding van kunstenaars en initiatiefnemers, zijn de laatste maanden veel corona-proof kunstactiviteiten ontwikkeld. Dat betekent dat we als onderzoekers ook weer de praktijk in kunnen om deze ervaringen mee te beleven. Zo waren we onlangs in Leeuwarden, waar regisseur Gea Struiksma met de spelers van Seniorentheater De Rimpel, een film maakt over hun belevenissen tijdens de lockdown.

In Oud-Beijerland vond een heuse privé-voorstelling in het park voor het huis van een echtpaar plaats, waar zij intens van genoten. Deze voorstelling was op poten gezet door theatermaker Mieke de Wit. Met de activiteit reist zij langs de huizen van mensen die normaal gesproken de dagbesteding in het Odensehuis bezoeken. Deze moest tijdelijk sluiten, wat voor veel mensen een teleurstelling was en betekende dat zij het huis nauwelijks nog uit kwamen. Met de voorstelling wil Mieke deze mensen een hart onder de riem steken. Ze nodigde ook een journalist van het AD uit, die er een mooi artikel over schreef.

Ook bij Vitalis in Eindhoven is niet stil gezeten. Daar zullen we binnenkort weer de eerste repetities van het theater project  Trotse Kameraden bijwonen, aangepast en volledig corona-proof. Ook tijdens de strengere lockdown hebben zij hier een draai aan weten te geven. Ze maakten er een filmpje over.